2013. február 20., szerda

Kenyérlángos

Tegnapi vacsim és mai reggelim egy magyar étel paleo újragondolása volt: nevezetesen a kenyérlángos. Találtam még egy blogot: a neve Paleo Hedonistáknak, ahol remek recepteket találtam, már csak meg kell főzni őket és tesztelni :)

A tegnapi eredményt itt láthatjátok. A fogadtatás mondhatni vegyes volt :) 50-50 %-ban szavazták meg az otthoniak: Kedvesem és kislányom nem rajongott érte, nagyobbikam és én viszont élvezettel ettük. Úgyhogy ezért maradt még reggelire is.

Aki nem szeret linkeken ugrálni, annnak itt a recept is:

Tészta:
10 ek. mandulaliszt (v. hámozott mandula lisztté őrölve)
5 ek. szezámmag
5 ek. tökmagliszt (v. tökmag lisztté őrölve)
3 tojás ½ tk. szódabikarbóna
só ízlés szerint (min. 1 teáskanál)
1 dl víz

1. lépés: Keverjük össze a magokat, liszteket a szódabikarbónával és a sóval.
 
2. lépés: Adjuk hozzá az előre felvert tojásokat, majd lazítsuk a tésztát a vízzel.
 
3. lépés: Egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és kenjük rá a tésztát kb. 1 ujjnyi vastagon. (Sütőpapírból a szilikonost szoktam használni, de ha nincs ilyen otthon, akkor a sima sütőpapírt zsírozd meg alaposan).
 
4. lépés: Süssük a tésztát előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 percig. Ha kész, jöhetnek rá a feltétek!!!

KENYÉRLÁNGOS FELTÉTEK:

Magyaros: 5 dkg kis kockákra vágott, füstölt szalonnát pirítsunk meg egy serpenyőben, ezt tegyük a kenyérlángosra, majd szórjuk meg lilahagyma-, zöldpaprika- és paradicsomszeletekkel. Végül néhány friss rozmaringágat is tegyünk rá.
 
Mediterrán: 1 kis padlizsánt vékonyan szeleteljünk fel, sózzuk be pár percre, majd öblítsük le vízzel. (Ennek a kis eljárásnak köszönhetően nem lesz kesernyés íze.) A kenyérlángost kenjük meg pesto-val (vagy csak simán olívaolajjal), tegyük rá az apró kockákra vágott padlizsánt, szórjuk meg reszelt parmezán sajttal és néhány fenyőmaggal is.
 
Ezen kívül ízlésed szerint találhatsz ki különböző feltéteket, a lényeg, hogy valami „zsírozást” is alkalmazz a tésztára. A feltétekkel együtt toljuk be a kenyérlángost a sütő legfelső polcára kb. 3-5 percre!

Nincsenek megjegyzések: